برداشتر

برداشتر کلمه برد به معنی سنگ و اشتر هم همان شتر است. بنابراین برداشتر نام سنگی بزرگ است که به شکل شتر خوابیده نمایان است. برداشتر در شمال شهر اوز در پیچ اول جاده اوز- بلوک بیدشهر در تنگه تاگدار واقع شده است. در آنجا نخلستان کوچکی است و چاهی کم عمق وجود دارد که آب بسیار شیرین و گوارائی دارد. سالهای خشکسالی تنها منبع آب شرب مردم بوده است.


به یاد دارم که در دوران کودکی که به دلیل خشکسالی و کمبود بارندگی آب در اوز کمیاب بود. مردم برای برداشتن آب شرب به چاه برداشتر هجوم می آوردند. آن زمان خبری از موتور و خودرو و غیره نبود. البته بعضی ها با الاغ و برداره برای برداشت آب می آمدند و البته بیشتر مردان با ابزاری به نام کندر در آنجا حضور داشتند.
کندر از دو حلب ۲۰ لیتری که بیشتر جای خالی نفت و بنزین بود و یک چوب محکم و بلند حدود ۲ متری که در بعضی مواقع کمی قوس داشت و لبه های آن را طوری تراشیده بودن که جای انداختن بند متصل به حلب ها بود. مردان و بعضا زنان آن را روی دوش گذاشته و آب را به شهر می آوردند. جائی که چوب روی دوش قرار می گرفت بوسیله پارچه ای نرم پیچیده می شد تا آسیبی به بدن نرساند.
مردم برای آشامیدن و آشپزی از آب این چاه استفاده می کردند. وگرنه درون هر منزلی یک حلقه آب شور برای سشتشو و نظافت وجود داشت. برداشتر در زمان کم آبی بسیار مقدس می شد. و مردم از ساعت ۱۲ شب در صف می رفتند و بعضاً تا نزدیکی های صبح در نوبت می ماندند چون آبدهی آن کم بود. و به وسیله کاسه آب ته چاه را جمع می کردند.


1 دیدگاه

  1. همشهري دلسوز

    بهتر بود تصاویر سنگ با نمای شتر و خود چاه برداشتر و حتی کندر و پیت حلبی ها و تصویر زمان حمل آن هم درگزارش و مقاله ارائه میشد همچنین نام نویسنده کقاله هم نوسته میشد. ضمنا برای تلفظ صحیح آن به لاتین نیز در کنار بردشتر نوشته میشد= BARD_OSHTOUR

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد