برازجان، شیراز و لار جولانگاه آزادی خواهی علیمراد فراشبندی

احمد خضری تعطیلات عید فطر که در شیراز بودم بلواری را دیدم به نام بلوار «استاد فراشبندی» کنجکاو شده تا استاد فراشبندی را بیشتر بشناسم. با تحقیق و تفحص به این نتیجه رسیدم:

علیمراد فراشبندی در سال ۱۳۰۰ خورشیدی در شهر برازجان متولد شد. گرچه آباء و اجداد وی اهل شهرستان فراشبند فارس بوده اند.

مرحوم علیمراد فراشبندی در مهر ۱۳۱۸ به استخدام وزارت «معارف و صنایع مستظرفه» وزارت آموزش و پرورش کنونی بدر آمد. وی علاوه بر تدریس به نویسندگی بسیار علاقمند و به ویژه یک فرد فعال فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شد. در نهضت ملی شدن صنعت نفت ایران به رهبری دکتر محمد مصدق بسیار کوشا و فعال بود. به طوری که پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲دستگیر و زندانی شد. فراشبندی در سال ۱۳۲۵ خورشیدی به شیراز انتقال یافت و در سال ۱۳۳۱ مجوز انتشار روزنامه «خامه ملت» را دریافت و این نشریه را در شیراز منتشر کرد.

این روزنامه نگار فرهنگی حدود ۴۰ کتاب به رشته تحریر در آورده که ۲۰ جلد آن چاپ شده و بقیه به صورت دستنویس وجود دارد. بیشترین آثار فراشبندی درباره تاریخ یکصد ساله کشور است. مشهورترین آثار فراشبندی عبارتند از: محمد پیغمبر شمشیر نیست، حماسه مرزداران جنوب ایران، جنوب در مبارزات ضد استعماری و جنگ انگلیس و ایران در سال های ۱۲۷۳ و …

استاد علیمراد فراشبندی بعد از کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ همچنان از دکتر مصدق دفاع می کرد به طوری که روزنامه خامه ملت تنها نشریه ای در آن دوره بود که با شهامت دکتر مصدق را ستود و در سر مقاله این روزنامه نوشت «مصدق، ژرژ کلمانسو ایران است.» همانطوری که می دانید. ژرژ کلمانسو رهبر سیاسی فرانسه در روزهای بحرانی جنگ جهانی اول بود و نام نیکی از خود بجای گذاشت. به هر حال مقالات فراشبندی در روزنامه خامه ملت در حمایت از مصدق خشم سرلشکر فضل اله زاهدی را بر انگیخت و او را احضار کردند و به او گفتند:« آیا در استان فارس به جز شما مردی نبود که بنویسد؟» مرحوم فراشبندی پاسخ داد: «مسلماً اگر مردی وجود داشت حتماً می نوشت.» گرچه این پاسخ به مذاق بازپرسان خوش نیامد ولی از رک گویی و شهامت وی خوششان آمد و به دستور سرلشکر زاهدی، فقط روزنامه وی پس از ۴۹ شماره را تعطیل و او را از آموزش و پرورش اخراج اما به دلیل سواد و شهامت وی را به سمت رئیس اداره اوقاف و امور خیریه لارستان منصوب کردند.

وی در لار دست از سیاست کشید و به نگارش کتاب های تاریخی و مذهبی پرداخت و مخصوصاً کتاب دو جلدی برازجان سنگر مجاهدان در سال ۱۳۳۷ را در شهر لار تالیف کرد. زمان ریاسش در اداره اوقاف لارستان باعث تحول گردید. وی در لار بسیار فعال و مردم دار بود تا اینکه در سال ۱۳۷۷ در شیراز دار فانی را وداع کرد.


6 دیدگاه

  1. اوزی فرهنگی

    در شرایطی که در منطقه اخبار مهم ومطرحی نباشد. اینگونه خبرهای. بی خطر خوب. است جناب حاج آقا اینگونه معلمان خوب. در شرایط فعلی هم وجود. دارند که یا از کار برکنار شده اند ویا درحال نوشتن وابراز نظر. و عقیده در رسانه ها هستند و به جامعه روشنگری. واگاهی میدهند که فعلا درحیطه اطلاع رسانی محافظه کاران قرار نمیگیرند وباید سالها بگذرد تا مانند مرحوم علیمراد فراشبندی خطری برای. روزنامه ها نداشته باشند

  2. درود به روان پاکش وشهامت ومردانگی اش

  3. سپاس مطلب خوبی بود ، لازم بود در باره فعالیت ‌ی در لار بیشتر نوشته می شد

    • تیره رنگین رکمان

      سلام ایشان در مهر ماه سال ۱۳۷۷فوت کردن چون جز علما جنوب بودن در منطقه برارجان،فراشبند و دشتستان بارها به دیدار ملاعبدالعزیز حقیقت فیشور اومدن چندین بار زمان دفاع مقدس از طرف این دو بزرگوار کمک های زیادی شد به جبهه جنگ ایران با عراقی ها.قبر ایشان در دارالرحمه شیراز،ایشان همه دوره ناصر و خسرو خان قشقایی بودن زمان نهضت نفت که حامی مصدق بودن،همچنین ملا های فیشور و آخوندهای منطقه لارستان حامی مصدق بودن که در آخر باعث شد ۲۹ اسفند روز نفت اعلام بشه.
      آقای فراشبندی درباره ریس علی دلواری و صولت الدوله و آیت الله لاری مطالب زیاد نوشته همچنین از کمک های خیرین که علما منطقه فیشور نوشته

  4. قابل توجه پسین اوز

    جناب حاج آقا. از علیمراد های فراشبندی که درحال حاضر زنده هستند. معلم. هستند وفعالیت های سیاسی و فرهنگی میکنند وبعضا از کار هم اخراج شدند هم میتوان نوشت. لزومی ندارد که در مسافرت‌ها به دنبال افراد مرحوم شده به گردید. آری برادر جان آری برادر جان مملکت پر از علیمراد فرهنگی است

  5. با سلام انتشار چنین مطالبی باعث احترام به نویسن گان گذشته وحال می شود ، متشکریم

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد