علل تغییرنام خلیج فارس

نصر الله کریمی نویسنده و پژوهشگر جنوب اهل شهرستان پارسیان تاکنون کتب ارزنده‌ای را در قالب تحقیقات خویش درباره جنوب و پارسیان به ویژه آموزش و پرورش تالیف کرده است .این محقق فعال اینک درباره نام خلیج همیشه فارس یادداشتی تحقیقی نگاشته که ضمن سپاس از نامبرده از نظر مخاطبان می گذرد.


نژاد پرستی یکی از عوامل مهم تغییر نام خلیج فارس بوده است.
درباره نام خلیج فارس تا اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی هیچ گونه بحث و جدلی نبوده و در تمام کشورها و منابع تاریخی و جفرافیایی همین نام رایج بوده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمز،اصطلاح خلیج عربی برای اولین بار توسط «رودریک» نماینده سیاسی انگلیس در سال ۱۹۵۸ در کتابی به نام «حباب های طلایی در خلیج عربی» برده شد و شیخ نشین های عربی این نام را به کار بردند.
این نویسنده خود نیز می گوید من در کتاب ها و نقشه های جفرافیایی نامی غیر از “خلیج فارس” ندیده ام ولی در چند سالی که در خلیج فارس اقامت دارم متوجه شدم که ساکنان اصلی سواحل این خلیج همه عرب هستند بنابر این ادب حکم می کند که این خلیج را خلیج عربی بنامیم.
سر چارلز بلگریو که بیش از ۳۰سال نماینده سیاسی انگلیس در خلیج فارس بوده و خود نیز در سال۱۹۶۶ کتابی منتشر کرده و نام ساحل دزدان را بر این کتاب نهاده می گوید: عرب ها ترجیح می دهند که این خلیج را عربی بنامند.
جمال عبدالناصر در سال ۱۹۵۷ این خلیج را عربی نامید ولی رسمیت پیدا نکرد و نیز عبدالکریم قاسم رییس جمهور عراق در سال ۱۹۵۸ مطالبی را بر اساس موضوعات نژاد پرستی مطرح کرد و این آبراهه را خلیج عربی نام نهاد.
صدام حسین بر این نژاد پرستی دامن زد و نام خلیج عربی در کشور های عربی رسمیت پیدا کرد. پس از آن در یک فراخوان عمومی از سوی رهبران قوم پرست در اتحادیه عرب مقرر شد که خلیج فارس را خلیج عربی بنامند و اکنون این نام در ۲۲ کشور عربی به کار می رود.

موضع گیری دولت ایران در قبال تغییر نام خلیج فارس:

دولت ایران به دلیل تغییر نام خلیج فارس به خلیج عربی از سوی عراق و برخی دیگر از کشور های عربی اعتراض خود را به دولت عراق اعلام داشت.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی هرمزدر زمانی که به دلیل موضوعات نژاد پرستی تغییر نام خلیج فارس در بین کشورهای عربی به اوج خود رسیده بود همان زمان گمرک ایران از قبول محموله هایی که روی آن نام خلیج عربی نوشته شده بود خود داری می کرد و در مجامع بین المللی به این عنوان واکنش نشان می داد.

در سال ۱۳۷۰ سر ویراستار سازمان ملل با اشاره به اعتراض دولت ایران در آن سازمان از کارکنان سازمان ملل خواست تا اعتراض دولت ایران را برای همیشه در نظر داشته باشد.

درسال ۱۳۷۱ نخست وزیر یمن در اجلاس جنبش تعهد در جاکارتا از نام خلیج عربی استفاده کرد که با اعتراض نماینده ایران روبرو شد و ایشان مجبور به عذر خواهی شد.

ژان ژاک پرینی نویسنده کتاب خلیج فارس اعتراف می کند و می نویسد: ملت ها و قوم های بسباری بر کرانه های خلیج فارس استیلا یافته و فرمانروایی کرده اند ولی روزگارشان سپری و منقرض شده اند و تنها قوم پارس است که با هوش و درایت خود هم چنان پابرجا زیسته و میراث و حاکمیت خود را تا کنون نگهداری کرده است.

ما ساحل نشینان جنوب ایران پاسبانی از خلیج فارس و نام خلیج فارس را هویت تاریخی خود می دانیم و این پاسبانی را از نیاکانمان قوم پارس به ارث برده ایم.آب خلیج فارس آب حیاتمان و خاک ساحل خلیج فارس توتیای چشمانمان است.تا بوده چنین بوده و تا هست چنین خواهد بود.

نصرالله کریمی،پژوهشگر حوزه خلیج فارس


4 دیدگاه

  1. خلیج فارس همیشه خلیج فارس بوده و هست

  2. 🌹🌹🌹🌹🌹❤️❤️❤️
    درود بر نویسنده چنین مقاله ای.
    چه خوب است که با همه اینکه ارتزاق بسیاری از هم وطنان در گرو کارکردن در کشورهای حاشیه خلیج فارس است،و یا به واسطه اعتقادات مذهبی ولی از یاد نبریم که از کجا ریشه داریم و همیشه خلیج فارس را فارس بدانیم.

  3. خلیج فارس. ونظر معلم. اوزی

    درایران. ودر منطقه ما. اقتصاد وپول حرف. اول میزند ودراین سالها به علت اینکه کشورهای. عربی. پول. دار شده اند درمجالس ودر تمام دنیا دارای قدرت هستند ومیخواهند نام. خلیج فارس. را هم. تغییر. دهند وتا اندازه ای هم. موفق. شده اند متاسفانه وضع اشفته اقتصادی. ایران ونداشتن قدرت کافی. در محافل. بین. المللی باعث اجحاف تاریخی نام خلیج همیشه فارس. توسط. عربها شده است که باید توسط دولت ومردم ایران برنام خلیج همیشه فارس تایید وتاکید شود

  4. خلیج همیشه فارس عشق ایرانیان است

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد