* احمد خضری: تلاش صمد کامجو، دوست و همکار پژوهشگر لارستان در حفظ و پایداری فرهنگ مردم که نماد آن در مطلب اخیرشان درباره عرق طارونه هویداست، قابل ستایش است.
لازم است در مورد « عرق طارونه» و ملاحظاتی که وجود دارد بیشتر نوشته شود: به طور کلی درخت نخل یا فسیل ویا مهMoh از آفریده های جالب وسودمند خدادادی است که اجزای آن برای بشر مفید است. که در این یادداشت فقط به عرق طارونه اشاره می شود:
کامجو ازغلاف گرده نخل در گویش لاری بنام «بکم»نام برده است که درگویش اوزی به آن « طاره» می گویند .گرده نخل نر که سفید رنگ است وبه آن هوبار گفته می شود ،به گرده نخل ماده که زرد رنگ است پاشیده وسبب باروری نخل ماده و تولید خرما می شود ، گرده نخل نر که در حقیقت پودر است ،به سرعت در هوا پخش می شود، از نیمه اسفند تا پایان فروردین را می توان فصل ترکیدن غلاف ها و گرده افشانی نخل دانست. ..مردان ماهر بابالا رفتن از درختان نخل ماده ، غلاف حاوی گرده راکه شکافته شده را بریده وبا پاشیدن مقداری گرده نر باعث گرده افشانی شده وعمل تلقیح انجام می گیرد.
غلاف های بریده شده که بسیار معطر هستند و به آن طاره می گویند، را بسیاری از مردم بویژه بانوان آن را جمع آوری کرده و در دیگی می جوشانند ، سپس بخار آنرا سرد کرده وعرق طارونه را به دست می آورند ، در قدیم به صورت خیلی دستی این کار انجام می شد ولی امروز دستگاه عرق گیری ساخته شده است .
عرق طارونه در منطقه بسیار رایج وآنرا به آب قند اضافه کرده وشربت طارونه درست کرده که بسیار خوش طعم وپر خاصیت است .
عرق طارونه ضد باکتری وضد میکروبی است .اگر دچار بی خوابی ،روماتیسم،دردمفاصل ، استرس هستید ،با نوشیدن عرق طارونه مشکلتان حل می شود.برای برطرف شدن کوتاهی قد کودکان با مخلوط عرق طارونه وسایر گیاهان داروئی ،می توان نتیجه مطلوب گرفت .بهترین اثر عرق طارونه را از قدیم الایام برای درمان ناتوانی جنسی بانوان وآقایان وناباروری ذکر کرده اند که مورد تائید اساتید وپزشکان نیز می باشد .
عرق طارونه دارای ۲درصدپروتئین کمتر از ۵دهم درصد چربی،۸/۶ درصد فیبر ۱/۸ درصد مواد معدنی وسرشار ازپتاسیم ،آهن وروی است . بنابر این یک نوشیدنی بسیار مقوی محسوب می شود .
به نظر می رسد کارگاه مدرن صنعتی طارونه گیری برای تولید این عرق مفید در شهرک های صنعتی منطقه ضروری است .
عرق طارونه ، فالوده وشربت ها رادر پذیرائی ها معطر وخوش طعم می کند .پزشکان توصیه می کنند ، اگر هر روز یک استکان عرق طارونه خالص ویا یک لیوان شربت طارونه بعد از صرف صبحانه ، نهار ویا شام نوشیده شود بسیار مفید است.
* مدیر مسئول پسین اوز
عالی است ، مقاله بسیار خوبی است تشکر