لورنس عربستان

احمد خضری: پسین اوز، تاریخ پرفراز و نشیب اسلام سرشار از رویدادها و اتفاقاتی است که متاسفانه بعضا ضربه های مهلک بر پیکره اسلام و مسلمانان وارد کرده که باعث رکورد و عقب افتادگی مسلمانان شده است.

مثلا حمله هولاکوخان یکی از چهار پسر «تولی»و نوه جنگیزخان مغول که پیرو دین مسیحی بود و با هدف تسخیر ایران مرکزی و غربی و از بین بردن اسماعیلیان در ایران و براندازی خلافت و حکومت اسلامی به ایران حمله کرد. حمله هلاکو به پایتخت خلافت اسلامی یکی از مهم تریم عوامل سقوط تمدن اسلامی بود. همچنین اشغال سرزمین های اسلامی در جنگ جهانی اول که توسط نیروهای انگلیس، روسیه و فرانسه با هدف تضعیف خلافت عثمانی صورت گرفت؛ از دیگر عوامل سقوط تمدن اسلامی به شمار می رود.

گرچه خلافت عثمانی عیب ها و نقص هائی داشت ولی به عنوان سمبل و نمونه و الگوی اقتدار اسلام و مسلمانان محسوب می شد. در این میان انگلیس با همکاری سایر استعمارگران برآن شد که قومیت عرب را در مقابل قوم ترک قرار دهد. برای برآورده شدن این هدف، انگلیس فردی را به نام توماس ادوارد لورنس به میان اعراب فرستاد. او با زیرکی خود را مانند یک عرب جا زد و شروع به سم پاشی و تحریکات مختلف و زنده کردن شعارهای ناسیونالیستی عربی نمود. در مدتی نه چندان طولانی توانست سیاست تفرقه بینداز و حکومت کن را در میان عرب ها پیاده کند.

توماس ادوارد که به لورنس عربستان معروف شد اسباب نارضایتی قوم عرب را ار خلافت عثمانی فراهم ساخت و بدین سان امپرطوری عثمانی را نابود کرد. زندگی شگفت انگیز او باعث شد تا فیلم سینمائی لورنس عربستان با نقش آفرینی پیتر اوتول، عمر شریف، آنتونی کوئین و …. براساس تجربه های لورنس عربستان در زمان جنگ جهانی اول ساخته شود. این فیلم برنده ۷ جایزه اسکار شد.

در پایان باید گفت که لورنس عربستان پیوسته متعهد شده و می گفت: که اعراب از زیر سلطه امپراطوری عثمانی بدر آمده و مستقل می شوند. اما پس از پایان ماموریتش، عربستان و لبنان و سوریه و غیره مستعمره انگلیس و فرانسه شده و زمینه ساز شکل گیری دولت اسرائیل گردید.

توماس ادوارد لورنس در سال ۱۸۸۶ در انگلستان متولد و در سال ۱۹۳۵ پس از ۴۷ سال زندگی پرماجرا در تصادف با موتورسیکلت جان خود را از دست داد و وینستون چرچیل برسر مزارش گریست.

گفتنی است که لورنس عربستان در سال های ۱۳۰۸ و ۱۳۰۹ وارد ایران نیز شده و مدتی نیز در زندان قصر بازداشت بود.


پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد